Odwieczne pytanie... z pudrem czy lukrem?

Odwieczne pytanie... z pudrem czy lukrem?

Dziś obchodzimy tak zwany „tłusty czwartek”. Zgodnie z naszą polską tradycją w tym dniu dozwolone jest objadanie się i nieliczenie kalorii. Jedzmy więc pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

 

Kilka ciekawostek na temat pączków:

  • Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem.
  • Przeważnie piekarnia sprzedaje około 500 pączków dziennie, w tłusty czwartek – nawet 30 tysięcy.
  • Jaki byłby idealny pączek? Według cukierników: minimum 400 kalorii, 55-70 gramów wagi, zrobiony z ciasta drożdżowego i usmażony na smalcu.
  • Aby „spalić” pączka – „wystarczy” 46 minut szybkiego marszu, 57 minut mycia okien lub godzinę i 39 minut pisania na komputerze.
  • Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizywania ust. Sprawdźcie!

 

Pączki na świecie:

  • USA – tradycyjne amerykańskie donuts mają kształt obręczy z dziurką w środku i koniecznie z posypką.
  • Pączki hiszpańskie – zwane również gniazdkami przygotowane są z ciasta jak na ptysie i polane dużą ilością lukru.
  • W Holandii – Oliebollen stanowią tradycyjną, potrawę sylwestrową. Z wyglądu bardziej przypominają nasze racuchy. Dodaje się do nich rodzynki, suszoną żurawinę, czy kawałki jabłka.
  • Włochy – pączki, czyli Zeppole mają swoje święto 19 marca (w dzień ojca). Przypominają nasze ptysie, a nadziewane są dżemem lub kremem, który jest widoczny na zewnątrz.
  • Turcy jedzą pączki o nazwie “Lokma” – małe, tłuste kuleczki, nasiąknięte gęstym cukrowym syropem lub miodem. Według tradycji są rozdawane biednym podczas uroczystości pogrzebowych.

 

SMACZNEGO!


Data publikacji: 11 lutego 2021

Przewiń do góry